Short Field Training Camp

Van 16 t/m 18 september 2021 hebben we een introductiecursus ‘Short Field Operations’ gevolgd. Met drie vliegtuigen van MATC (Mission Aviation Training Centre) zijn we van Teuge (bij Apeldoorn) naar Korbach in Duitsland gevlogen. Daar hebben we onze tentjes opgezet en hebben we drie dagen geoefend in het opstijgen en landen op korte landingsbanen. 

De airstrips waar MAF gebruik van maakt zijn vaak erg kort. Vliegtuigen hebben ruimte nodig om voldoende vaart te maken voor het opstijgen en om weer af te kunnen remmen bij het landen. Een zwaar beladen vliegtuig heeft veel meer ruimte nodig dan een licht vliegtuig. Als piloot bij MAF moet je dus heel goed weten wat er wel en niet veilig is. 

Om hier een begin mee te maken, hebben we in Duitsland op verschillende kleine vliegveldjes geoefend. Meestal waren deze landingsbanen van gras en zo’n 600 meter lang. Ter vergelijking: Teuge heeft een geasfalteerde landingsbaan van 1200 meter lang. We hebben ook geoefend op vliegvelden waar de landingsbaan bovenop een heuvel ligt of een helling heeft. 

We zijn zeer dankbaar dat we deze training al in ons eerste jaar van voorbereiding hebben kunnen volgen. Het waren drie intensieve dagen waarin we heel veel geleerd hebben. Het weer was precies goed genoeg om daarheen te kunnen vliegen. En we hebben een mooie tijd gehad met de ervaren instructeurs van MATC en de andere piloten die in voorbereiding zijn voor hun werk bij MAF.  We kijken uit naar de volgende twee trainingskampen in 2022: Airstrip Evaluation en Terrain Flying. Daarover later meer!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

8 + 9 =